Da der i 1920 blev trukket en skarp grænse mellem Tyskland og Danmark, betød det, at mange familier måtte give afkald på de familiebånd, der tidligere havde været en del af hverdagen.
En istid begyndte mellem det nu tyske Rodenäs og det adskilte danske Højer.
Hvor man tidligere havde tolereret særegenheder og som en selvfølge kunne kommunikere med hinanden på fem sprog, opstod der snart en masse politisk underbyggede forskelle og fordomme. På dette grundlag blomstrede nationalsocialismen, hvilket var livstruende for dem, der tænkte anderledes - som Carl Sönnichsen, der var født i Højer og ejede en stor gård i Rodenäs.
I dag, hvor den tidligere tolerance over for andres meninger igen dyrkes ved hjælp af aktive mindretalsorganisationer, og hvor en ung, kosmopolitisk generation har opdaget en grænseoverskridende fællesskabsfølelse, er Naturpark Vadehavet et blomstrende hjem. En region, der er ved at blive anerkendt som verdensarv for sin skønhed, og som fascinerer flere og flere naturelskere.
Ingalies K. Friebel, der er født i Rodenäs, bruger sin store familie på begge sider af grænsen som eksempel til at fortælle historien om tiden med streng adskillelse frem til nutidens »grænselys«.
Maksimal antal deltagere: 60
Følg os på de sociale medier,
og gå ikke glip af nyheder og events.
En afslutning af den dansk-tyske Kulturaftale for at fejre kulturen i grænselandet og bringe den tæt på dig.